WSJ: H οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας πρέπει να πιστωθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Οικονομία Πολιτική

WSJ: H οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας πρέπει να πιστωθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Αξιοσημείωτη» χαρακτηρίζει την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη η Wall Street Journal σε άρθρο γνώμης με αφορμή την πρόσφατη αναβάθμιση της χώρας από την Ελλάδα.

«Η Fitch την Παρασκευή, αναβάθμισε το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης κατά μία βαθμίδα, στο BB, ενώ εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξη για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Η Αθήνα παραμένει δύο επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα στα μάτια της Fitch, ωστόσο οι επενδυτές είναι περισσότερο αισιόδοξοι. Η απόδοση στα ελληνικά ομόλογα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό κοντά στο 1,15% τη Δευτέρα, σε σύγκριση με 1,04% για την Ιταλία» αναφέρει η WSJ.

«Οι επενδυτές θεωρούν επίσης ότι ο στόχος της Αθήνας για ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ αυτό το έτος και 3% με 4% στη συνέχεια είναι εφικτός», προσθέτει: «Η χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε ράλι 49% το 2019, κυρίως στο δεύτερο μισό του έτους. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα είναι σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι στην Ευρωζώνη συνολικά, ενώ η ανεργία στο 16,6% τον Οκτώβριο ήταν η χαμηλότερη από το 2011.

Όλα αυτά τα πιστώνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην σύμβουλος της McKinsey που εξελέγη πρωθυπουργός τον Ιούλιο μετά από μια δεκαετία αποτυχημένων πειραμάτων με την τεχνοκρατία του κέντρου και την ριζοσπαστική αριστερά. Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί κάτι άλλο: μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς.»

Η WSJ προειδοποιεί πάντως ότι «πολλά μπορούν ακόμα να πάνε στραβά. Η Ελλάδα είναι ακόμα εκτεθειμένη στις περιπέτειες της παγκόσμιας εμπορικής διένεξης στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και στις διαφωνίες της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit.

Οι ψηφοφόροι που ήταν πρόθυμοι να δώσουν στον κ. Μητσοτάκη μια ευκαιρία το περασμένο έτος, θα πρέπει να διατηρήσουν την ελπίδα τους για αρκετό καιρό ώστε να επιτρέψουν στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα να δείξει τα αποτελέσματα του και ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία του.

«Ωστόσο, η Αθήνα απέδειξε ότι είχαν λάθος αυτοί που αμφισβητούν τον Κέινς, σημειώνει το άρθρο. Τα προγράμματα διάσωσης απέτυχαν, επειδή οι ηγέτες της ΕΕ θεωρούσαν δεδομένη τη χαμηλή ανάπτυξη και εστίασαν στις αυξήσεις φόρων για να σωθούν τα δημόσια οικονομικά. Ακόμη και τώρα, η ΕΕ και το ΔΝΤ θεωρούν ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη είναι πολύ αισιόδοξες. «Οι Έλληνες αποφάσισαν να δώσουν μία ευκαιρία στην ελπίδα, όμως, και έως τώρα ανταμείβονται».

κ. Μητσοτάκης έκοψε τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή στα εταιρικά κέρδη στο 24% από 28%, ενώ ορισμένα φυσικά πρόσωπα έχουν δει τον φορολογικό τους συντελεστή να υποχωρεί στο 9% από 22% καθώς και περικοπές στους φόρους ακινήτων. Σχεδιάζει παράλληλα να εισαγάγει έναν οριζόντιο φόρο στα 100.000 ευρώ για πλούσιους ξένους που πάνε στην Ελλάδα για να επενδύσουν. Την ίδια στιγμή, ξεσκονίζει τα σχέδια για τις ιδιωτικοποιήσεις που είχε βάλει στο ράφι ο αριστερός προκάτοχος του Αλέξης Τσίπρας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *