«Παίζει» και συμμετοχή της Ελλάδας με φρεγάτα στον Περσικό

Ελλάδα Κόσμος

Εκτός της παραχώρησης συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία, η Ελλάδα εξετάζει την αποστολή φρεγάτας στον Περσικό Κόλπο στο πλαίσιο της γαλλικής δύναμης για την επιτήρηση της ναυσιπλοΐας.

Η ελληνική συμμετοχή με φρεγάτα σε διεθνή δύναμη στον Περσικό Κόλπο, υπό γαλλική σημαία, έρχεται ως κίνηση ανταπόδοσης στη στήριξη του Γάλλου προέδρου Μακρόν στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο ζήτημα του μνημονίου.

Κατά μία εκδοχή, πληροφορίες φέρουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να οριστικοποιεί την ελληνική συμμετοχή κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, την Τετάρτη στο Παρίσι. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στη δύναμη είναι δεδομένο, αλλά ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί εάν αυτό θα γίνει με την αποστολή φρεγάτας.

Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς αποστολές συμμαχικών χωρώνθεωρείται επιβεβλημένη στο πλαίσιο της διπλωματικής στήριξης που χρειάζεται η Αθήνα και η οποία πρέπει να διατηρήσει μια δυνατή «φωνή» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Και η Γαλλία είναι μεταξύ των χωρών που στηρίζει την Ελλάδα, καταγγέλλει την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και χαρακτηρίζει παράνομο το μνημόνιο Ερντογάν – Σάρατζ.

Η ελληνική συμμετοχή σε διεθνή δύναμη στον Κόλπο, υπό γαλλική σημαία, έρχεται ως μία κίνηση ανταπόδοσης στη στήριξη που παρείχε ο Γάλλος πρόεδρος στη πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο ζήτημα του μνημονίου. Ο πρόεδρος Μακρόν επιδιώκει να ενδυναμώσει τον διεθνή ρόλο της χώρας του, με τη δραστηριοποίηση ναυτικής δύναμης υπό γαλλική σημαία στον κόλπο, η οποία θα συμβάλει στην ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Η οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών από την Αθήνα είναι επιβεβλημένη τόσο για την προσπάθεια ακύρωσης του μνημονίου Άγκυρας- Τρίπολης όσο και για την ενίσχυση των ελληνικών θέσεων απέναντι στη βεντάλια διεκδικήσεων που ξεδιπλώνει η Άγκυρα.

Από 27 Ιανουαρίου έως 08 Φεβρουαρίου 2020, θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη, πολυεθνική, διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας – Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με την επωνυμία «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-2020», η οποία θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Μαγνησίας και του Αιγαίου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, με βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσής τους σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.

Στην άσκηση θα μετάσχει και το επιβλητικό Γαλλικό ελικοπτεροφόρο «Dixmude», το οποίο έχει δέσει στον Πειραιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *