Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε η πορεία κατά του νομοσχεδίου για την παιδεία

Ελλάδα Επιστημη Πολιτισμός

Στο υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης ολοκληρώθηκε η πορεία των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων στη Θεσσαλονίκη. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα δάσκαλοι, καθηγητές και φοιτητές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στο άγαλμα Βενιζέλου, έκαναν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με αίτημα να αποσυρθούν οι διατάξεις για την Παιδεία. Οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι οι ρυθμίσεις αυτές εξισώνουν τα ιδιωτικά κολέγια με τα πανεπιστήμια και πλήττουν τη Δημόσια Εκπαίδευση. “Με το πρόσχημα ότι η Ελλάδα πρέπει να προσασρμοστεί με τε τις κοινοτικές διατάξεις, το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να εξισώσει τα πτυχία μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσηςς με αυτά των ΑΕΙ, την στιγμή που έχει αποκλείσει πολλούς εκπαιδευτικούς – πτυχιούχους Παιδαγωγικών Ακαδημιών διετούς φοίτησης από τις προσλήψεις στοπ Δημόσιο” τόνισε ο αιρετός εκπρόσωπος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) στο Κεντρικό πηρεσιακό Συμβούλιο του Υπ. Παιδείας, Νίκος Φασφαλής.

“Στην κινητοποίηση συμμετέχει και ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του Α.Π.Θ. διότι το άρθρο 50 του νόμου πλήττει όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο και τα πανεπιστήμια, υποβαθμίζει όλα τα πτυχία των σχολών που παράγουν εκπαιδευτικούς” σημείωσε η καθηγήτρια του ΑΠΘ Βενετία Αποστολίδου, και υποστήριξε ότι “τα πανεπιστήμια περνούν από ένα συνεχές σύστημα αξιολόγησης και πιστοοποίησης των πτυχίων, ενώ τα κολέγια δεν έχουν κανέναν σύστημα αξιολόγησης” πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Γ΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Γιάννα Λαθήρα τόνισε ότι “οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων μαζί με τους φοιτητές θα παλέψουμε ώστε αυτές οι ρυθμίσεις ακόμη κι΄ αν ψηφιστούν να μην εφαρμοστούν στην πράξη”, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιουπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), Ανδρέας Γιακουμής είπε ότι “είναι επιτακτική η ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού γιατί η εκπαίδευση αυτή τη στιγμή λειτουργεί με αναπληρωτές οι οποίοι βρίσκονται σε ομηρία”.

Η πανεκπαιδευτική κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με κάλεσμα συμμετοχής σε πανελλαδική απεργία και μαζική συγκέντρωση στην Αθήνα στις 31 Ιανουαρίου, ενώ νωρίτερα φοιτητές πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις διατάξεις του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου στους χώρους του ΑΠΘ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *