Δημοσκόπηση Pulse: Διψήφιο προβάδισμα στη ΝΔ – Πώς αξιολογούν τη στάση Μητσοτάκη στα Ελληνοτουρκικά οι πολίτες

Κόσμος Πολιτική

Δημοσκόπηση Pulse: Διψήφιο προβάδισμα στη ΝΔ – Πώς αξιολογούν τη στάση Μητσοτάκη στα Ελληνοτουρκικά οι πολίτες

Την ανησυχία τους για την προκλητική στάση της Τουρκίας εκφράζουν σε νέα δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ οι Έλληνες πολίτες, αξιολογώντας παράλληλα πολύ θετικά τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τον ρόλο της Γαλλίας. Ωστόσο, βλέπουν αρνητικά την επιρροή της Γερμανίας, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Από εκεί και πέρα το κυβερνών κόμμα δείχνει να αντέχει παρά τα προβλήματα με το θέμα του μεταναστευτικού, καθώς προηγείται με  12,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ, 7,5 μήνες μετά τις εκλογές.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 25,5%, το Κίνημα Αλλαγής στο 6,5% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5%. Στο 4,5% βρίσκεται η Ελληνική Λύση και στο 3% το Μέρα 25. Ενδιαφέρον είναι ότι ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δημιουργία Ξανά και Πλεύση Ελευθερίας έχουν ένα ποσοστό συνολικά στο 4%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 66% (από 69% πάντως στην προηγούμενη έρευνα) και ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει μόλις 19%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 44% (από 45%) και τον Αλέξη Τσίπρα στο 26% (από 27%) και την απάντηση «κανένας από τους δύο», στο 25%.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, το 58% αξιολογεί θετικά την κίνηση Μητσοτάκη. Το 31% πάντως έχει αρνητική άποψη γι’ αυτή την επιλογή.

Αναφορικά με τα εθνικά θέματα οι πολίτες φαίνονται ανήσυχοι με τις πρόσφατες εξελίξεις και τις δηλώσεις της Τουρκίας.

Ειδικότερα, το 62% ανησυχεί πολύ ή αρκετά, το 16% μέτρια κι επίσης ένας 16% λέει ότι ανησυχεί λίγο ή ελάχιστα έως καθόλου. Περισσότερο ανησυχούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ (66%) και λιγότερο του ΣΥΡΙΖΑ (59%) και του ΚΙΝΑΛ (61%).

Αναφορικά με τις αποφάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης στα Ελληνοτουρκικά το 55% θεωρεί ότι κινούνται στη σωστή ή μάλλον σωστή κατεύθυνση και το 36% σε μάλλον ή σίγουρα λανθασμένη κατεύθυνση.

Για το προσφυγικό/μεταναστευτικό και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση σχεδόν οι μισοί 49%) λένε ότι κινούνται στη σωστή ή μάλλον σωστή κατεύθυνση και το 39% σε μάλλον λανθασμένη ή σίγουρα λανθασμένη κατεύθυνση.

Στην ερώτηση για το πώς αξιολογείται η στάση της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά το 76% λέει ότι είναι αρνητική ή σίγουρα αρνητική και μόλις 1 στους 10 λέει ότι είναι σίγουρα ή μάλλον θετική.

Αντιθέτως για τη Γαλλία το 67% λέει ότι είναι σίγουρα ή μάλλον θετικά και το 18% μάλλον αρνητικά και σίγουρα αρνητικά.

Αρνητική στάση κρατούν οι πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το 64% λέει ότι είναι αρνητική ή σίγουρα η στάση της και το 23% σίγουρα ή μάλλον θετική.

Για τις ΗΠΑ οι πολίτες λένε ότι η στάση της είναι σίγουρα ή μάλλον θετική σε ποσοστό 31%, αλλά το 55% κρίνει ότι είναι μάλλον ή σίγουρα αρνητική.

Συνολικά το ισοζύγιο και η διαφορά ως προς τη στάση των «συμμάχων», για τη Γαλλία είναι 18% αρνητικές και 67% θετικές (+49), για τις ΗΠΑ είναι 55% αρνητικές και 31% θετικές (-24), για την ΕΕ είναι 64% αρνητικές και 23% θετικές (-41) και για τη Γερμανία 76% αρνητικές και 10% θετικές (-66).

Τέλος, αναφορά με την προσωπική οικονομική κατάσταση, μόλις 16% εκτιμά ότι είναι πολύ άνετη ή άνετη, το 47% μέτρια, το 32% δύσκολη ή πολύ δύσκολη. Δηλαδή 1 στους 3 πολίτες εξακολουθεί να περνά δύσκολα στα οικονομικά του.

Πιο συγκεκριμένα σε ποσοστό 62% οι πολίτες απαντούν ότι ανησυχούν πολύ/αρκετά για την προκλητική στάση της Τουρκίας και τις πρόσφατες εξελίξεις. Μόλις το 16% απαντά ότι ανησυχεί μέτρια και ακόμη 16% λένε ότι ανησυχούν λίγο/ελάχιστα έως καθόλου.

Οι αποφάσεις και οι ενέργειες της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά θέματα κινούνται σίγουρα/μάλλον σε σωστή κατεύθυνση απαντά το 55% των πολιτών, ενώ το 36% λέει σε σίγουρα/μάλλον λανθασμένη κατεύθυνση.

Οι πολίτες είναι ιδιαίτερα αρνητικοί για την στάση της Γερμανίας, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και φαίνεται ότι εκτιμούν τον ρόλο της Γαλλίας. Το 76% αξιολογεί τη στάση της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά θέματα είναι σίγουρα/μάλλον αρνητικά και το 10% σίγουρα/μάλλον θετικά. Το 64% απαντά ότι αξιολογεί σίγουρα αρνητικά και μάλλον αρνητικά την στάση της Ε.Ε. και το 55% απαντά το ίδιο για τις ΗΠΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *