Σύνοδος Πρυτάνεων: Επεισόδια και χημικά μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών- Τρεις τραυματίες [video]

Σύνοδος Πρυτάνεων: Επεισόδια σημειώθηκαν στη λεωφόρο Ποσειδώνος, στο Καβούρι, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας φοιτητών, με αφορμή τη σύνοδο των Πρυτάνεων, η οποία εξελίχθηκε σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Οι νεαροί διαδηλωτές που αντιτίθενται στις επικείμενες αλλαγές στην Παιδεία που προωθεί η κυβέρνηση προσπάθησαν να πλησιάσουν το ξενοδοχείο όπου πραγματοποιούταν η σύνοδος των Πρυτάνεων, με αποτέλεσμα να υπάρξει παρέμβαση των ΜΑΤ.

Η ένταση πολύ γρήγορα κλιμακώθηκε, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συμπλοκές μεταξύ φοιτητών και ανδρών της αστυνομίας, με τους τελευταίους να προχωρούν στη ρίψη χημικών.

Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν τρεις φοιτητές, ο ένας εξ αυτών στο κεφάλι.

Την ίδια ώρα κλειστό είναι το ρεύμα κυκλοφορίας της λεωφόρου Ποσειδώνος προς Σούνιο στο Καβούρι, λόγω συγκέντρωσης φοιτητών με αφορμή τη σύνοδο των Πρυτάνεων που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων που κινούνται προς Σούνιο στη Λεωφόρο Βάρης- Κορωπίου.

Οι πρυτάνεις αναμένουν να ενημερωθούν για το νομοσχέδιο που παρουσίασε την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και αφορά στην μετεξέλιξη της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας καθώς και τις ρυθμίσεις που θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο «σκούπα» που θα ψηφιστεί, στη Βουλή, πριν τις από γιορτές των Χριστουγέννων και θα περιέχει ρυθμίσεις που αφορούν και στις από τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Tο νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση μιας ενισχυμένης Αρχής με ευρύτερες, ουσιαστικές, αρμοδιότητες, της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) η οποία θα αντικαταστήσει την ΑΔΙΠ.

Ειδικότερα προβλέπεται: Ενίσχυση με νέες αρμοδιότητες όπως η αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, η σύνδεσή της με την χρηματοδότηση και ο στρατηγικός σχεδιασμός, Διεύρυνση των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων πιστοποίησης, Προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των μελών της Αρχής με την πρόβλεψη περαιτέρω εγγυήσεων κατά τη διαδικασία ορισμού των μελών της.

Σύμφωνα με το σχέδιο για πρώτη φορά προβλέπεται συγκεκριμένο ποσοστό της χρηματοδότησης να εξαρτάται από την αξιολόγηση και για πρώτη φορά πιστοποιούνται τα προγράμματα σπουδών πριν την έναρξη της λειτουργίας τους.

Για πρώτη φορά εξετάζεται αν τα ΑΕΙ πληρούν ποιοτικές προϋποθέσεις για να οργανώνουν προγράμματα σπουδών α’, β’ και γ ́ κύκλου. Επίσης προβλέπεται πρώτη φορά προβλέπεται αυτοτελής αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων των ΑΕΙ.

Στην Σύνοδο αναμένεται να συζητηθούν θέματα όπως η θεσμοθέτηση βάσης ως προϋπόθεση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, τον καθορισμό αριθμού εισακτέων και τις μετεγγραφές, τα Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών και η Φοιτητική Μέριμνα.

Αφήστε μια απάντηση