Δημοτικό Συμβούλιο: Eπανίδρυση ΔΠΠΝΤ, ενίσχυση Γεωπονικής και στο βάθος… αυτόνομο πανεπιστήμιο

Ψήφισμα με το οποίο το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου ζητά την περαιτέρω ενίσχυση και στήριξη της Γεωπονικής Σχολής με απώτερο σκοπό την ίδρυση εκ νέου Πανεπιστημίου στην περιοχή με έδρα το Αγρίνιο, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία νωρίτερα σήμερα.

Το ψήφισμα αναφέρει ότι το δημοτικό συμβούλιο ζητά την επανίδρυση του τμήματος ΔΠΠΝΤ με επαγγελματικά δικαιώματα και την παραμονή στο Αγρίνιο και του Ιστορικού Αρχαιολογικού ει δυνατόν σε μια σχολή με το προηγούμενο τμήμα.

Ακόμη, στο ίδιο ψήφισμα ζητείται να αρθεί η αναστολή της λειτουργίας του ενός από τα Γεωπονικά τμήματα που ήταν να ξεκινήσει τον επόμενο Σεπτέμβριο (Γεωργικής Βιοτεχνολογίας) και αυτό να λειτουργήσει κανονικά όπως προβλέπεται αφού η απόφαση της υπουργού κ. Κεραμέως δεν εδράζεται πάνω στην γνωμοδότηση κάποια αρχής.

Η Λαϊκή Συσπείρωση αν και τις προηγούμενες φορές καταψήφιζε τις προτάσεις για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας αυτή την φορά ψήφισε λευκό, κάτι που έπραξαν για τους ίδιους λόγους και ο Στέλιος Μερμίγκης και ο Γιώργος Καραμητσόπουλος διαφωνώντας με την δημιουργία αυτόνομου Πανεπιστημίου με έδρα το Αγρίνιο επί της ουσίας.

Το «παρών» ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης αλλά και η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου καθώς και ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων Ν.Καραμάνος και πρόεδροι των πανεπιστημιακών τμημάτων. Παρούσα ήταν και η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτ/νίας κ. Σαλμά, οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου και του ΤΕΕ αλλά και εκπρόσωποι φοιτητών του τμήματος ΔΠΠΝΤ καθώς και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.

Δεν παρέστησαν βουλευτές , κάτι μάλιστα που στηλιτεύτηκε, ενώ χαιρετισμό απέστειλαν οι κύριοι Καραγκούνης και Λιβανός, εξηγώντας ότι είχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις στην Βουλή.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τις παρεμβάσεις της κ. Κυριαζοπούλου και του κ. Καραμάνου (δείτε ΕΔΩ). Η πρύτανης πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρενέβη και έδειξε και ενόχληση, όταν αφήνονταν αιχμές σε βάρος της πρυτανείας και γενικότερα για την στάση του “μητρικού” Πανεπιστημίου. Δήλωσε όμως πως προτίθεται να υποστηρίξει την πρόταση φοιτητών και τοπικής αυτοδιοίκησης για την επανίδρυση του καταργηθέντος Τμήματος ΔΠΠΝΤ, αν και όπως φάνηκε η ίδια , μάλλον συμφωνεί με την κατάργηση του.

Στήριξη του αιτήματος της επανίδρυσης του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών και ακύρωση της αναστολής έναρξης λειτουργίας του τμήματος Γεωργικής Βιοτεχνολογίας της Γεωπονικής Σχολής ζήτησε αρχικά ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου ενώ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε ότι πρόκειται για μια απόδειξη όλων των παθογενειών της χώρας το γεγονός ότι συζητάμε το ίδιο πράγμα δεκαετίες τώρα, ξεκαθαρίζοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να άρει όλα τα εμπόδια εκεί που λείπουν οι υποδομές από το κράτος.

Οι αναφορές του κ. Φαρμάκη σε υποδομές, δείχνουν και την αποφασιστικότητα της Περιφέρειας να ασχοληθεί με το ζήτημα των πανεπιστημιακών υποδομών στο Αγρίνιο, κάτι άλλωστε που ανέκαθεν αποτελούσε βασικό μειονέκτημα για την περιοχή.

Το λόγο πήραν και ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του ΔΠΠΝΤ κ. Γούλας αλλά και μια ακόμη εκπρόσωπος των φοιτητών και ένας των μεταπτυχιακών.

Κοινή συνισταμένη όλων η αδικία σε βάρος των σπουδών τους και ο “αστερίσκος” που υπάρχει στο πτυχίο τους να αποφοιτούν από τμήμα που έχει καταργηθεί. Λόγος έγινε και για τα πρακτικά από την κοσμητεία του καταργηθέντος τμήματος όταν συζητήθηκε η μετάβαση σε τμήμα Ιστορικού-Αρχαιολογικού όπου άλλοι μιλούσαν για κατάργηση και άλλοι για μετεξέλιξη.

Επικριτική προς τις κυβερνητικές επιλογές η Χριστίνα Σταρακά από την μείζονα αντιπολίτευση τονίζοντας την απουσία των κυβερνητικών βουλευτών και ζητώντας δέσμευση για συνέχιση και ενίσχυση των τμημάτων υπογραμμίζοντας πολλές φορές την ανάγκη στήριξης της Γεωπονικής.

Την σύνθεση του νέου και του παλιού τμήματος με το να δίνουν επιπλέον μαθήματα οι φοιτητές του ΔΠΠΝΤ πρότεινε ο Σταύρος Καμμένος, ενώ ο Νίκος Καζαντζής ζήτησε να μείνει το συμβούλιο σε όσα διαχρονικά επιδιώκει η πόλη, κάτι που βρήκε αντίθετους τους τρεις επικεφαλής των παρατάξεων που ψήφισαν λευκό, οι οποίοι συνέκλιναν στο ότι δεν μπορεί να σχεδιάζεται με τοπικιστικά κριτήρια ένα Πανεπιστήμιο που δεν έχει προϋποθέσεις.

Για εντελώς διαφορετική διεθνή εμπειρία έκανε λόγο ο πρόεδρος του συμβουλίου κ. Φαρμάκης λέγοντας ότι η Ιταλία έχει παντού πανεπιστήμια στα οποία έχουν σπουδάσει και πολλοί αριστεροί Έλληνες που ένιωθαν καταπίεση στην Ελλάδα και τώρα είναι μεγάλα ιδρύματα, ενώ θύμισε το πόσες σχολές έχει η Καρδίτσα, μια πόλη 25 χιλιάδων κατοίκων.

Αξιοσημείωτη τέλος είναι η πρόταση που  έκανε ο αντιδήμαρχος Βασ. Φωτάκης λέγοντας ότι για να σχεδιαστεί σωστά το πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο πρέπει να σχηματιστεί μια ομάδα τεκμηρίωσης από ειδικούς εμπειρογνώμονες που θα καταδείξουν με ολοκληρωμένη πρόταση με σκοπό την ίδρυση αυτόνομου πανεπιστημίου. Ώστε να ενταχθεί στον χωροταξικό σχεδιασμό του ΥΠΕΠΘ χωρίς αμφισβητήσεις.

*Περισσότερα για τα όσα ειπώθηκαν στο Συμβούλιο, την Πέμπτη.

Αφήστε μια απάντηση