“Αλληλεγγύη” ζητάει τώρα από τους Περιφερειάρχες ο Μητσοτάκης για τη μεταφορά προσφύγων – Τον “καλωσορίζει στην πραγματικότητα” ο ΣΥΡΙΖΑ

“Τράβηξε το αυτί” των Περιφερειαρχών ο Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχαν για το προσφυγικό/ μεταναστευτικό, ζητώντας με έντονο ύφος αλληλεγγύη για το πρόγραμμα αποσυμφόρησης των νησιών και μετεγκατάστασης των προσφύγων στην ενδοχώρα.

«Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης, γιατί όπως φαίνεται μέχρι σήμερα οι Περιφερειάρχες δεν δείχνουν υποστήριξη στο πρόγραμμα αποσυμφόρησης των νησιών, με τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα.

Τους ζήτησε να δείξουν αλληλεγγύη προς τα νησιά γιατί “η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί άλλη πολιτική. Αλλάξαμε τον νόμο για το άσυλο, τον κάναμε πιο αυστηρό. Ακολουθούμε διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ώστε να ελέγχουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει”, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μεγεθύνει, αλλά ούτε υποτιμά το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Παράλληλα, ο Κ.Μητσοτάκης υποσχέθηκε “μπόνους” στους Περιφερειάρχες, λέγοντας ότι στο εξής θα υπάρχει σύνδεση των κονδυλίων με τη διαχειριστική επάρκεια, δηλαδή, οι Περιφέρειες που μετουσιώνουν εγκαίρως τις χρηματοδοτήσεις σε σωστά έργα, θα βλέπουν αύξηση των αρμοδιοτήτων τους και αν εκτελούν επιτυχώς τα αυξημένα καθήκοντά τους θα επιβραβεύονται με διεύρυνση των πιστώσεων που τους αναλογούν. «Είναι κάτι που το απαιτεί η χρηστή διοίκηση, αλλά και η ευθύνη της λογοδοσίας. Είναι κάτι που υποσχεθήκαμε στον πολίτη και κάτι το οποίο θα βοηθήσει συνολικά την ανάπτυξη σε ολόκληρη την χώρα», τόνισε ο Κ.Μητσοτάκης, αλλά επεσήμανε ότι μόλις τέσσερις περιφέρειες έχουν καταθέσει τις προτεραιότητές τους.

Ακόμη, τόνισε την ανάγκη ενός νέου θεσμικού πλαισίου που θα ενισχύει τις αρμοδιότητες των Περιφερειών και θα ξεκαθαρίζει το πλαίσιο λειτουργίας μεταξύ κεντρικής διοίκησης, αποκεντρωμένης διοίκησης, Περιφέρειας και Δήμου.

ΣΥΡΙΖΑ: Καλωσορίσατε στην πραγματικότητα
“Δεν είναι οι ίδιοι που προεκλογικά μαζί με τον κ. Μητσοτάκη έκαναν ανένδοτο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «η μετεγκατάσταση προσφύγων από τα νησιά δεν είναι λύση»;”, ρωτά ο ΣΥΡΙΖΑ, για να σχολιάσει ότι “για πολλοστή φορά, παρά την εγκληματική καθυστέρηση που οδήγησε την κατάσταση στο προσφυγικό στο σημερινό μπάχαλο, καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ στην πραγματικότητα”.

the FAQ team

Αφήστε μια απάντηση