Κατηγορίες
Κόσμος

Λάθος η πολιτική Ερντογάν στην αν. Μεσόγειο λέει το CHP: Εύθραυστη η συμφωνία με Λιβύη

December 4, 2019

Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι ένα βήμα καθυστερημένο και εύθραυστο υποστηρίζει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντά της και του ψευδοκράτους δίνοντας προτεραιότητα στη διπλωματία και όχι την ωμή βία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αντιπολιτευτικής εφημερίδας Αϊντινλίκ, ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ουνάλ Τσεβικόζ σε γραπτή του ανακοίνωση αναφέρει ότι η συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη μπορεί να ανοίξει νέες συζητήσεις στην περιοχή.

“Είναι ένα βήμα που έγινε με στόχο να ξεπεράσει την απομόνωσή στην οποία βρέθηκε η Τουρκία λόγω των λανθασμένων πολιτικών της στην ανατολική Μεσόγειο”, αναφέρει ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι αυτό το βήμα συγκριθεί με τις συμφωνίες που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία για την ΑΟΖ το 2003 με την Αίγυπτο, το 2007 με τον Λίβανο και το 2010 με το Ισραήλ είναι ένα βήμα που άργησε και είναι πολύ εύθραυστο.

“Εάν η Τουρκία είχε συνάψει εγκαίρως συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ για την θαλάσσια δικαιοδοσία, θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε αρνητική έκφραση για εμάς σε σχέση με τα ενεργειακά αποθέματα στην ανατολική Μεσόγειο”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του CHP, προσθέτοντας ότι αν δεν βελτιωθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο, τη Συρία και το Ισραήλ, η συμφωνία που υπογράφηκε με τη Λιβύη θα φέρουν την Τουρκία ενώπιον νέων προβλημάτων.

Υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει πρώτα να ξεκινήσει διάλογο με την συριακή κυβέρνηση και να αποστείλει αμέσως πρέσβεις στην Αίγυπτο και το Ισραήλ και η κυβέρνηση του ΑΚΡ να σταματήσει να παίρνει μέρος στη σύγκρουση στη Λιβύη. Το CHP υποστηρίζει πως όσο το η Τουρκία παραμένει μια από τις αιτίες της έντασης στην Λιβύη, δεν θα υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα μεταξύ των πλευρών στην Λιβύη και αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την πολιτική της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. “Δίνοντας προτεραιότητα στη διπλωματία και όχι με ωμή δύναμη θα υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τα δικαιώματα και συμφέροντα μας στην Τουρκία και την το ψευδοκράτος και θα βγούμε από την απομόνωση”, αναφέρει το CHP.

ΚΥΠΕ, Άννα Ανδρέου
ΤΟΥΡΚΙΑ, Κωνσταντινούπολη

Κιότεψε ο Ερντογάν: «Ξέχασε» το βέτο και ψήφισε το σχέδιο ΝΑΤΟ για Βαλτικές και Πολωνία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *