Ένοχος αλλά με αναστολή ο Φλώρος για την υπόθεση της Energa – Έξι συνολικά οι ένοχοι, 5 οι αθώοι, μεταξύ των οποίων ο Μηλιώνης

Ολοκληρώθηκε το δευτεροβάθμιο δικαστήριο στην υπόθεση Energa- Hellas Power με τον επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρο να καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης 5 ετών με τριετή αναστολή από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Μετά την αλλαγή του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που έφερε ο νέος Ποινικός Κώδικας, αλλά και σε συνδυασμό με την αναγνώριση 3 ελαφρυντικών (σς: τα δυο του είχαν αναγνωριστεί και πρωτοδίκως), η ποινή των 21 ετών που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στον επιχειρηματία, μειώθηκε στα πέντε έτη.

Σημειώνεται, ότι το δικαστήριο τον απάλλαξε για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βάρος του ΛΑΓΗΕ ΚΑΙ ΔΕΔΔΗΕ, κρίνοντας πως ουσιαστικά δεν αντιπροσώπευε αυτές τις εταιρίες, με βάση όσα ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που απέστειλε κατόπιν αιτήματος των κατηγορουμένων σχετική απάντηση. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως το δικαστήριο αναγνώρισε οφειλή της ENERGA , μόνο προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους δήμους, ύψους 72 εκατομμυρίων, η οποία έχει ήδη ικανοποιηθεί αφού εχουν κατατεθεί 85 εκατομμύρια στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Παράλληλα, οποιαδήποτε (τυχόν) αξίωση οφειλής με τον ΛΑΓΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, αποτελεί αντικείμενο μιας ιδιωτικής διαφοράς μεταξύ των εταιριών.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ενόχους έξι κατηγορούμενους με τον Άρη Φλώρο να λαμβάνει την ποινή των πέντε ετών με τριετή αναστολή για λαθρεμπορία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και υπεξαίρεση. Για τους υπόλοιπους 5 κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι οι ποινές κυμάνθηκαν από 1 εως 2 έτη με τριετή αναστολή για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ενώ τους αναγνωρίσθηκαν κατά περίπτωση 1-2 ελαφρυντικά. Τέλος, το Δικαστήριο προχώρησε στην αθώωση 5 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων ο Βασίλης Μηλιώνης (σς: πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια) και ο Αχχ. Φλώρος

Πόσα ήταν τελικά τα χρήματα της υπεξαίρεσης;

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχικό ποσό της καταγγελλόμενης υπεξαίρεσης ανερχόταν στα 236 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των Δήμων, του Δημοσίου, και των ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Το δικαστήριο αναγνώρισε μόνο την οφειλή προς τους δήμους και το δημόσιο που φτάνει περίπου τα 72 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά, από τους κατηγορούμενους είχαν δεσμευθεί 127 εκατομμύρια σε Ελλάδα και Εξωτερικό ενώ ήδη από το στάδιο της ανάκρισης, όπως αναγνώρισε και το δικαστήριο, είχαν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων βάσει του σχετικού νόμου περί επιεικούς μεταχείρισης, περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα λάβουν Δημόσιο και Δήμοι.

Πηγή: ethnos.gr

the faq

Σχόλιο