«Έκλαιγα με αναφιλητά, ήμουν ελεύθερος» -Αθωώθηκαν 36 χρόνια μετά για έναν φόνο που δεν έκαναν

Μία δικαστική υπόθεση που θυμίζει πολύ την ταινία «Το πράσινο μίλι» άνοιξε στην Βαλτιμόρη.

Ο λόγος για τρεις Αφροαμερικάνους οι οποίοι αθωώθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από 36 χρόνια στη φυλακή.

Ο Άλφρεντ Τσέστνατ, ο Άντριου Στιούαετ και ο Ράνσομ Γουάτκινς καταδικάστηκαν το 1983, όταν δηλαδή ήταν έφηβοι, σε ισόβια ως ένοχοι για τον φόνο του ΝτεΒίτ Ντουκέ, ενός 14χρονου δηλαδή μαθητή που δολοφονήθηκε σε σχολείο κατά την διάρκεια που οι δράστες του έκλεβαν το μπουφάν.

Τότε λοιπόν ο δικαστής τους έκρινε λανθασμένα ένοχους με αποτέλεσμα να μείνουν 36 χρόνια στη φυλακή για έναν φόνο που δεν έκαναν.

Οι ερευνητές και οι αστυνομικοί είχαν στραφεί στους τρεις τότε μαθητές του σχολείου, έχοντας ως μοναδικό στοιχείο το γεγονός πως οι τρεις τους είχαν βρίσκονταν κοντά στο σημείο του συμβάντος λίγη ώρα πριν από την επίθεση κι επειδή ένας από αυτούς φορούσε ίδιο μπουφάν με αυτό που έκλεψαν από το θύμα

Μάλιστα μητέρα του κατηγορούμενου είχε δείξει στο δικαστήριο την απόδειξη αγοράς του μπουφάν, ωστόσο αυτό δεν είχε πείσει κανέναν.

Alfred Chestnut says he thanks his fiancé, and he’s happy to be out and see light again – said he’s been dreaming of this moment since he was a kid. @wjz pic.twitter.com/t0zh9rB3XY— Kelsey Kushner (@KelseyKushnerTV) November 25, 2019

Τέσσερις μάρτυρες τότε διαβεβαίωναν ότι οι τρεις νεαροί είναι οι δράστες του φόνου καταφέρνοντας να πείσουν το σώμα των ενόρκων, οι οποίοι αποφάνθηκαν πως είναι ένοχοι μετά από μόνο τρεις ώρες διαβουλεύσεων.

Η υπόθεση άνοιξε και πάλι πριν ένα έτος, όταν η αστυνομία απέκτησε σφραγισμένα έγραφα που έδειχναν πως υπήρχαν κρυμμένα στοιχεία σχετικά με έναν άλλον ύποπτο  – ο οποίος σκοτώθηκε θανάσιμα 20 χρόνια αργότερα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι μάρτυρες άλλαξαν τις καταθέσεις τους, εξηγώντας ότι τότε υπέστησαν πιέσεις από την αστυνομία.

Ο ένας εκ των τριών φυλακισμένων έμαθε πως είναι επισήμως αθώος την ώρα που ήταν ξαπλωμένος στην κουκέτα του πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Ο ίδιος ξέσπασε σε αναφιλητά.

«Το ταξίδι μου μόλις αρχίζει», είπε ο Άντριου. «Πρέπει να μάθω να ζω αλλιώς τώρα», κατέληξε.

Από την άλλη ο Γουάτκινς δεν μπόρεσε να κρύψει την πικρία του.

«Νιώθουμε ταπεινωμένοι, δεν είμαστε οργισμένοι», δήλωσε ο Γουάτκινς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την απόφαση του δικαστηρίου. «Ομως αυτό δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβεί και κάποιος πρέπει να πληρώσει», πρόσθεσε.

Η εισαγγελέας της Βαλτιμόρης δεσμεύθηκε ότι οι τρεις θα λάβουν αποζημίωση.

«Η σημερινή ημέρα δεν αποτελεί νίκη, είναι μια τραγωδία καθώς τους κλέψαμε 36 χρόνια», πρόσθεσε η Μέριλιν Μόσμπι, ζητώντας συγγνώμη για τα λάθη που διέπραξαν οι δικαστικές υπηρεσίες.

Αφήστε μια απάντηση