Παρ’ ολίγον τραγωδία τύπου Έσεξ στην Ξάνθη- Φορτηγό με 41 πρόσφυγες

Λίγες μόλις μέρες μετά την είδηση για το φορτηγό – ψυγείο του Έσεξ και τους 39 Βιετναμέζους που βρέθηκαν νεκροί, παραλίγο να συμβεί το ίδιο και στην Ελλάδα.  

Στα πρόθυρα της ασφυξίας εντόπισε η αστυνομία της Ξάνθης πάνω από 41 πρόσφυγες μέσα σε φορτηγό κοντέινερ, λίγο μετά τα διόδια του Ιάσμου επί της Εγνατίας Οδού και ακινητοποίησε το όχημα, συλλαμβάνοντας τον οδηγό διακινητή.

Οι αστυνομικοί, αφού ακινητοποίησαν το φορτηγό και συνέλαβαν τον οδηγό- διακινητή, έναν άντρα υπήκοο Γεωργίας, ξεκίνησαν άμεσα την επιχείρηση απεγκλωβισμού των αλλοδαπών, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι -κατά δήλωσή τους- Αφγανοί.

Οι 41 άνθρωποι ήταν “στοιβαγμένοι” μέσα στο φορτηγό, με αποτέλεσμα ορισμένοι να έχουν παρουσιάσει αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές οι συνθήκες μεταφοράς των ανδρών ήταν ιδιαίτερα άσχημες, καθώς στο χώρο του φορτηγού αυτοκινήτου δεν υπήρχε επαρκής αερισμός (σ.σ. το ψυγείο ήταν εκτός λειτουργίας), και πιθανόν οι άνθρωποι να μην άντεχαν το ταξίδι μέχρι τη Θεσσαλονίκη όπου ήταν ο τελικός σταθμός προορισμού τους.

Να σημειωθεί ότι οι 41 άνθρωποι ήταν όλοι άντρες, ηλικίας κατά μέσο όρο είκοσι έως τριάντα ετών.

Αμέσως μετά τον απεγκλωβισμό τους, όσοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά ή άλλα προβλήματα, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Και οι οκτώ που μεταφέρθηκαν στα επείγοντα και τα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης δεν διατρέχουν κίνδυνο για την υγεία τους.

Σχόλιο