Δίαιτα πριν τις γιορτές

Το διάστημα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων πιθανότατα δεν αποτελεί και την πιο ιδανική περίοδο για να ξεκινήσει κανείς μια προσπάθεια απώλειας βάρους. Από την άλλη, η έναρξη αυτής της προσπάθειας και η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου και οργανωμένου προγράμματος πριν την «επέλαση» των γιορτών, μπορεί να βοηθήσει το άτομο να ανταπεξέλθει πιο αποτελεσματικά στις προκλήσεις και τους πειρασμούς της εορταστικής περιόδου, ώστε να μην «ξεφύγει» διατροφικά σε μεγάλο βαθμό.

Βασική προϋπόθεση εδώ, αποτελεί η επιλογή «ενδεδειγμένων» πρακτικών ελέγχου του βάρους και όχι διαιτών «εξπρές» που θα κατεβάσουν τη ζυγαριά γρήγορα, αφήνοντας περιθώριο για …ατασθαλίες χωρίς τύψεις. Σίγουρα, ένα διατροφικό πλάνο που υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους ή «ένα νούμερο μικρότερο» μέχρι το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων φαντάζει πολύ ελκυστικό και αυτός είναι ο λόγος που τέτοιες δίαιτες γίνονται εξαιρετικά δημοφιλείς κατά την προ-εορταστική περίοδο.

Ας δούμε όμως γιατί θα πρέπει να πούμε «όχι» σε αυτές τις δίαιτες. Αρχικά, η γρήγορη απώλεια βάρους μεταφράζεται κυρίως σε απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας και όχι λίπους, κάτι το οποίο όχι μόνο επηρεάζει αρνητικά την εικόνα σώματος, αλλά μπορεί και να δυσκολέψει την προσπάθεια απώλειας, καθώς η μείωση του μυϊκού ιστού επιφέρει και μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού. Από την άλλη, οι δίαιτες «εξπρές» χαρακτηρίζονται από σημαντική μείωση της προσλαμβανόμενης τροφής, κάτι που μπορεί να οδηγήσει και σε ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών με αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως κόπωση, αδυναμία και ζαλάδες.

Παράλληλα, οι στερητικές δίαιτες, λόγω της αδυναμίας τους να ικανοποιήσουν αποτελεσματικά το αίσθημα πείνας, μπορεί να οδηγήσουν συχνά σε υπερφαγικά επεισόδια, τα οποία αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στο διάστημα πριν τις γιορτές, λόγω της αυξημένης διαθεσιμότητας ενεργειακά πυκνών τροφίμων και γλυκών, όπως «προστάζει» το εορταστικό κλίμα. Τέλος, ένα άτομο που έχει ακολουθήσει μια στερητική δίαιτα πριν από τις γιορτές, έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να οδηγηθεί σε υπερκατανάλωση φαγητού σε εορταστικά τραπέζια, πάρτι και συγκεντρώσεις, καθώς θα είναι πολύ πιο δύσκολο να ελέγξει την επιθυμία του για φαγητό.

Συνεπώς, η «ενδεδειγμένη» μέθοδος για απώλεια βάρους πριν τις γιορτές, δε διαφέρει στην πραγματικότητα από ότι θα συστηνόταν σε οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο και ουσιαστικά περιλαμβάνει την υιοθέτηση ενός πλήρους και ισορροπημένου διαιτολογίου, με ήπιο θερμιδικό περιορισμό και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Άλλωστε, μην ξεχνάτε πως ακόμη και μικρή απώλεια βάρους είναι κέρδος για την υγεία και τη διάθεσή σας, προκειμένου να περάσετε όμορφα στις γιορτές, αποφεύγοντας τις υπερβολές και σκεπτόμενοι ότι έχετε όλο το χρόνο μπροστά σας για την επίτευξη υγιούς και αποτελεσματικής απώλειας βάρους.

Σχόλιο