Συμφωνία Πρεσπών: Η επόμενη μέρα


Με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από Σκόπια και Αθήνα και την εισδοχή της “ Βόρειας Μακεδονίας” (πλέον) στο ΝΑΤΟ, στα Δυτικά Βαλκάνια μία χρόνια ανοιχτή πληγή κλείνει.

Ένα πλαίσιο, εγκεκριμένο από τα κοινοβούλια των δυο πλευρών και “ ευλογημένο” από Ευρωπαίους και Αμερικάνους συμμάχους θα διέπει εφεξής τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, που ταλαιπωρούνταν επί μια τριακονταετία.

Στόχος είναι η αρμονική γειτνίαση των δυο λαών, διασφαλισμένη και θεσμικά, και, ταυτόχρονα η περαιτέρω σταθεροποίηση της πάντα επίφοβης Βαλκανικής. Θα είναι μια δύσκολη διαδικασία. Σε αυτά τα πράγματα δεν ισχύει το “ ψηφίσαμε, τελειώσαμε”. Τόσα χρόνια χύθηκε, ένθεν κακείθεν, πολύ δηλητήριο στις κοινωνίες το οποίο θα χρειαστεί να περάσει καιρός για να αποβληθεί.

Δεν θα είναι εύκολο για τους γείτονες των Ελλήνων να δηλώνουν ότι μετά τη κύρωση της συμφωνίας ζουν στην “ Βορεια Μακεδονία”, όταν μέχρι τώρα ζούσαν στην “ Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

Ούτε στους Έλληνες να τους αποκαλούν “ ΒορειοΜακεδόνες” ή “Μακεδόνες/πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας”, όταν μέχρι τώρα τους έλεγαν- όσοι τους έλεγαν- “ σκοπιανούς”.

Η Ντόρα Μπακογιαννη, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ξεκάθαρα ότι είναι δικαίωμά της να αποκαλεί την πρώην FYROM “ Βόρεια Μακεδονία”, μολονότι το κόμμα της καταψήφισε την συμφωνία. Κάπως έτσι σκέφτονται και χιλιάδες άλλοι Έλληνες, έστω και αν ήταν αντίθετοι με την συμφωνία. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους απλούς ανθρώπους στη Βόρεια Μακεδονία. Δεν τελειώσαμε, λοιπόν, ακόμη. Ναι μεν το πλαίσιο τέθηκε στις Πρέσπες και εγκρίθηκε από τα κοινοβούλια , αλλά θα πρέπει να προσαρμοστούν στις συνθήκες που διαμορφώνονται και οι κοινωνίες. Και μολονότι δεν θα είναι εύκολο, αποτελεί μονόδρομο για πολλούς λόγους.

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *