Ο Octavi Serra «ειρωνεύεται» τους κανονισμούς των δημόσιων χώρων


Ο Οκτάβι Σέρα (Octavi Serra) αιχμαλωτίζει τις ειρωνίες, τα κλισέ και τις απογοητεύσεις της σύγχρονης ζωής. Ο με έδρα τη Βαρκελώνη καλλιτέχνης και φωτογράφος παρουσιάζει οφθαλμαπάτες και απορρίμματα σε δημόσιους χώρους και, στη συνέχεια, τα φωτογραφίζει «φιλοσοφώντας» για τη ζωή μας σήμερα.

Οι εγκαταστάσεις του Σέρα ειρωνεύονται την κουλτούρα μας και, ταυτόχρονα, με απόλυτη σοβαρότητα αμφισβητούν το στάτους κβο: κάθε εικόνα είναι ένα μήνυμα για κάποιο κοινωνικο-πολιτικό ζήτημα, είτε αυτό είναι η παρακολούθηση των πολιτών, είτε η απληστία, είτε η διαφθορά ή, η καταστροφή του περιβάλλοντος, ο εγωισμός, η τεχνολογία, ή ο καταναλωτισμός…

Για παράδειγμα, ο Σέρα έχει εγκαταστήσει σε έναν διάδρομο ένα τεράστιο βέλος που δείχνει προς τα πού είναι η «ΕΞΟΔΟΣ», το οποίο όμως σήμα αποτελείται από μια σειρά αυτοκόλλητων σε κάθε ένα των οποίων δηλώνεται ότι η έξοδος είναι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση! Ή, μία οδική σήμανση στην οποία η μία πινακίδα δηλώνει ότι «μπροστά, προς ΕΛΠΙΔΑ» και η από κάτω «πίσω, προς ΤΕΛΟΣ».

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *