Ελλαδα

Η στατιστική και η μεγάλη πρόκληση της Λίβερπουλ


Η Iστορία είναι στην πλευρά της Λίβερπουλ, καθώς προσπαθεί για τον πρώτο τίτλο πρωταθλήματος από το 1990, αλλά το προβάδισμα τεσσάρων βαθμών απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι μετά από 21 παιχνίδια είναι το μικρότερο μεταξύ των δύο πρώτων, εδώ κι έναν αιώνα.

    Οι τελευταίες 11 ομάδες που είχαν 52 ή περισσότερους βαθμούς στην ίδια φάση από το 1905-06 πήραν τον τίτλο, αλλά η δύναμη των τεσσάρων πρώτων της κατηγορίας, δείχνει ότι η Λίβερπουλ με 54 βαθμούς θα χρειαστεί να προσπαθήσει περισσότερο.

     Η εταιρεία αθλητικών δεδομένων Gracenote έχει επανυπολογίσει τις σεζόν πριν η κορυφαία  αγγλική  κατηγορία «μετακινηθεί» από δύο σε τρεις βαθμούς για κάθε νίκη το 1981 και τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι σημερινές τέσσερις πρώτες ομάδες είναι οι πιο ισχυρές από ποτέ.

    Η Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ Σίτι, η Τότεναμ και η Τσέλσι έχουν απόσταση 10 βαθμών και είναι σε …εξέλιξη για να σπάσουν αθροιστικά το ρεκόρ 333 βαθμών που έχουν καταφέρει οι τέσσερις κορυφαίες σε κάθε μία από τις δύο τελευταίες σεζόν.

    Από τις 11 ομάδες που κέρδισαν το πρωτάθλημα, οδηγώντας την κούρσα σε αυτή τη φάση από το 1905-06, όταν 20 ομάδες αγωνίστηκαν για πρώτη φορά, πολλές είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες σε αντίθεση με το μικρό πλεονέκτημα της Λίβερπουλ αυτήν την φορά.

    Η Μάντσεστερ Σίτι, για παράδειγμα, είχε πλεονέκτημα 14 βαθμών έναντι της Τσέλσι στην ίδια φάση πέρυσι.

    Ενώ οι ομάδες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης, έχουν βελτιωθεί, τα στοιχεία δείχνουν ότι στο άλλο άκρο του πίνακα, η κατάσταση είναι συγκριτικά χειρότερη. Οι 10 βαθμοί της Χάντερσφιλντ μετά από 21 παιχνίδια είναι οι λιγότεροι από οποιαδήποτε ομάδα της Premier League, από τότε που η Ντέρμπι είχε 7 βαθμούς πριν από 11 χρόνια, ενώ η Φούλαμ  με 14 βαθμούς έχει την χαμηλότερη συγκομιδή για μια ομάδα στην 19η θέση τα τελευταία έξι χρόνια.

    Η Φούλαμ είναι μία από τις τέσσερις ομάδες σε μία σεζόν στην Premier League με 14 ή λιγότερους βαθμούς σε αυτό το στάδιο που δεν βρίσκονται στην «ουρά» της βαθμολογίας. Οι υπόλοιπες, είναι οι Γουότφορντ (1999-2000), Σαουθάμπτον (2004-2005) και Ρίντινγκ (2012-2013), οι οποίες υποβιβάστηκαν.
 

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *