Εκδήλωση παρουσίασης του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική γλώσσα, πολιτισμός και μέσα ενημέρωσης»


Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου Β΄, καθώς και πολλών εκπροσώπων του ακαδημαϊκού χώρου, των γραμμάτων και των τεχνών, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο με θέμα «Ελληνική γλώσσα, πολιτισμός και μέσα ενημέρωσης» που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων – παιδαγωγικό τμήμα Νηπιαγωγών σε συνεργασία με το Instituto De Letras του Rio De Janeiro University της Βραζιλίας. 

Τον κύκλο τον χαιρετισμών άνοιξε η επίκουρη καθηγήτρια γλωσσολογίας Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, η οποία έχει και την επιστημονική εποπτεία του 5ου Δ.Θ.Π., υπογραμμίζοντας τον ειδικότερο τίτλο που φέρει το φετινό Θερινό Πανεπιστήμιο και ο οποίος αναφέρεται στην γλώσσα του «άλλου» και την «ηθική της ετερότητας». Όπως σημείωσε, παράλληλα θα διερευνηθούν θέματα που αφορούν στην γλώσσα και την ετερότητα, αλλά και την πολιτική της ετερότητας, στην κατασκευή του άλλου μέσα από τη γλώσσα, καθώς και στον διχοτομικό και ρατσιστικό λόγο στα σύγχρονα μέσα μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας.

Οι εργασίες του 5ου Δ.Θ.Π , που θα διεξαχθούν για δεύτερη χρονιά στη Σύρο, με τη συνέργεια του δήμου Ερμούπολης και με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, από 7-14 Ιουλίου, είναι αφιερωμένες στην μνήμη του Γιάννη Βαμβακάρη, ενός εναερίτη της ΔΕΗ, ο οποίος σπούδαζε στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και έχασε την ζωή του, εν ώρα εργασίας, λίγο πριν πάρει το πτυχίο του και λίγο μετά την λήξη του Θερινού Πανεπιστημίου.

Όπως επισημάνθηκε, κεντρικός συνδιοργανωτής της δράσης του 2019 είναι το Instituto De Letras του Rio De Janeiro University της Βραζιλίας, το οποίο συνεργάζεται με το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διοργανώνοντας σειρά κοινών δράσεων, όπως ελληνοβραζιλιάνικα συμπόσια, εκδόσεις συλλογικών τόμων για την ελληνική γλώσσα, καθώς και επιστημονικές συναντήσεις.

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της εκδήλωσης, ήταν η ομιλία στα ελληνικά, της αναπληρώτριας καθηγήτριας του βραζιλιάνικου πανεπιστημίου Φερνάντα Λέμος ντα Λίμα, η οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερη τιμή την συμμετοχή της στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και υπογράμμισε ότι στηρίζει με όλες τις δυνάμεις αυτή την κοινή προσπάθεια στήριξης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού, διαμέσου της ελληνικής γλώσσας στη Βραζιλία. Χαιρέτισε επίσης ως ιδιαιτέρως σημαντική πρωτοβουλία, την χορήγηση πέντε υποτροφιών σε Βραζιλιάνους φοιτητές για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και υποστήριξε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν τέτοιες προσπάθειες που λειτουργούν ως πολιτισμικές γέφυρες μεταξύ των λαών.  

Χαιρετισμό επίσης, απηύθυνε και η υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τσούφη, η οποία εξήρε αυτήν την εξαιρετική, όπως την χαρακτήρισε, πρωτοβουλία, και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Παιδείας στηρίζουν την όλη προσπάθεια, που αποτελεί αναμφίβολα φορέα πολιτισμού.  

Υπογράμμισε επίσης, την ανάγκη σεβασμού της διαφορετικότητας του «άλλου», υπό τις σημερινές συνθήκες έξαρσης του εθνικισμού και του λαϊκισμού και τάχθηκε υπέρ της ανάδειξης της δυναμικής και του πλούτου της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.  

Στην έμπρακτη υποστήριξη της εν λόγω πρωτοβουλίας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στην αναγνώριση της προσφοράς του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου και της Νικολέττας Τσιτσανούδη – Μαλλίδη αναφέρθηκαν, τόσο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, όσο και η πρόεδρος του Π.Τ.Ν Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κατερίνα Πλακίτση.  

Σε μια σύντομη ανάλυση της «ηθικής της ετερότητας» προέβη στην ομιλία του ο λέκτορας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Νικόλας Πρεβελάκης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη του δημοκρατικού διαλόγου αλλά και στην λογική της ενσυναίσθησης, στην προσπάθεια κατανόησης του «άλλου», υπό το πρίσμα, όχι της ανοχής, αλλά μπαίνοντας ουσιαστικά στη θέση του συνομιλητή μας.  

Μια ιδιαίτερη προσέγγιση της «ηθικής της ετερότητας» από την σκοπιά του θεάτρου και της τέχνης, αποτέλεσε η ομιλία του ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιώργου Κιμούλη, στα πλαίσια της οποίας αναφέρθηκε αναλυτικά στην αμφίδρομη σχέση μεταξύ ηθοποιού και θεατή.  

Ομιλίες επίσης, απηύθυναν η δημοσιογράφος Τέτα Βαρλαμή, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στο πολιτιστικό πρόγραμμα και στις παράλληλες εκδηλώσεις, που θα πλαισιώσουν το 5ο Δ.Θ.Π., ώστε να φιλοξενηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα 100 άτομα που θα συμμετάσχουν στο φετινό πρόγραμμα.  

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μαμάης των εκδόσεων Gutenberg, έκανε λόγο για έναν κορυφαίο ανθρωπιστικό θεσμό, που προσφέρει στην κοινωνία και στον συνάνθρωπο και εξήρε την προσφορά της Νικολέττας Τσιτσανούδη – Μαλλίδη στην επίτευξη των στόχων του 5ου Δ.Θ.Π.. 

Τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης είχαν η Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη και ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας, οι οποίοι τέλος, απηύθυναν ευχαριστίες σε μια σειρά τιμώμενα πρόσωπα, τα οποία έχουν συμβάλει στην υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου προγράμματος.

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *