Ελλαδα

Για τον ηγετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στα Βαλκάνια μίλησε ο Σ. Φάμελλος


Την υποψηφιότητά του με την παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) Πάρις Μπίλιας στην καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας.

Εκεί έδωσε το “ παρών” και μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, αναλύοντας καίρια ζητήματα του κλάδου των μηχανικών αλλά και της χώρας γενικότερα, που αφορούν στον τομέα της ενέργειας και του Περιβάλλοντος.

“ Η σημερινή χρονική στιγμή που η Ελλάδα είναι ο κόμβος, και διαμετακομιστικός και του δρόμου του Μεταξιού αλλά και των ενεργειακών δικτύων, και μάλιστα ο παράγοντας που εξασφαλίζει ενεργειακή σταθερότητα στη δυτική Ευρώπη και υπερβαίνει γεωπολιτικές αντιθέσεις, συνδέοντας και τις χώρες τις πρώην ανατολικής Ευρώπης και τη Μέση Ανατολή αλλά και τον ανατολικό γείτονα με την Ευρώπη, εξασφαλίζοντας την παροχή φυσικού αερίου που είναι το καύσιμο μετάβασης για την περίοδο χωρίς ορυκτά καύσιμα, δίνει ένα διαφορετικό ρόλο στη χώρα μας. Η χώρα μας μπορεί να έχει έναν ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια. Έναν νέο οικονομικό και πολιτικό και παραγωγικό ρόλο”, είπε ο κ.Φάμελλος για να προσθέσει: “ Η αντιμετώπιση των πιέσεων από την Ανατολή δεν μπορεί να επιλυθεί γυρίζοντας την πλάτη μας στα Βαλκάνια. Η χώρα που θα χτίσει τείχη στα Βαλκάνια είναι μια χώρα που και κοινωνικά και πολιτικά και αναπτυξιακά θα αποτύχει. Ποτέ η ελληνική και προοδευτική σκέψη και διανόηση δεν έβαλε τείχη μεταξύ των λαών. Οι γέφυρες οι οποίες θα στήσουμε στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής προοπτικής -όχι μόνο προς τα Βαλκάνια αλλά και προς την Ανατολή και τη Μέση Ανατολή- ξεκινώντας και συνδέοντας δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρικούς αγωγούς αλλά και την παραγωγική δραστηριότητα, ειδικά σε θέματα περιβάλλοντος που έχω την ευθύνη, είναι ένας παράγοντας σταθερότητας και επιτυχίας για τη χώρα μας”.

“ Σε αυτήν την κατεύθυνση θεωρώ ότι τέσσερα βασικά σχέδια, δυο πολιτικά και δύο τεχνικά είναι κρίσιμα: Η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, η συνθήκη των Πρεσπών, τα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα προς το Βελιγράδι και τις εκβολές του Δούναβη. Αυτά είναι βασικά θέματα που τροποποιούν τη χώρα μας και όποιος παραμένει στην περίκλειστη γειτονιά του χάνει τις προοπτικές αλλά και τα συμφέροντα των πολιτών. Και τα συμφέροντα των πολιτών , είναι υπέρ της ειρήνης και της παραγωγής”, επεσήμανε ο αν.υπουργός.

Ο κ.Φάμελλος μίλησε ακόμη για τις προοπτικές εργασίας και τις επαγγελματικές ευκαιρίες που ανοίγονται για τους μηχανικούς και τους τεχνικούς του κλάδου, με τις αλλαγές που προωθούνται για τη μετάβαση στη μεταλιγνητική περίοδο μετά το 2030. Δεν παρέλειψε επίσης, να αναφερθεί στο ζήτημα της έκδοσης χωροταξικού σχεδίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που προχωράει με καλούς ρυθμούς και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και ζήτησε και από τους υποψηφίους να το στηρίξουν.

Ο κ.Μπίλιας αναφέρθηκε στις δυνατότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στο αναπτυξιακό μοντέλο που “ πατάει” σε συγκεκριμένους άξονες. Αυτοί αφορούν στην αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, τη δομική συνεργασία των τριών πυλώνων: του αεροδρομίου, του Λιμανιού και της ΔΕΘ_Helexpo, την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ και τη δημιουργία ενός αστικού πάρκου εντός της Έκθεσης. Είπε επίσης, ότι η ΠΚΜ μπορεί να γίνει κόμβος καινοτομίας αξιοποιώντας τα ερευνητικά ινστιτούτα και τα πανεπιστήμια που υπάρχουν στην περιοχή, όπως και ότι πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες για τη δημιουργία οικονομίας κλίματος με clusters που θα προκύψουν από τις συνεργασίες μικρών επιχειρήσεων. Τέλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, αναφέρθηκε ακόμη στα προβλήματα των μηχανικών που προκύπτουν από την υπέρμετρη φορολογία και το ασφαλιστικό που είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τον κλάδο.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό επίσης, η υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Το “παρών” επίσης έδωσαν πολλοί βουλευτές της περιοχής και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων της πόλης και της Περιφέρειας.

Νικόλ Καζαντζίδου

 

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *