Ελλαδα

Θ. Θεοχαρόπουλος: Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες να «ξυπνήσουν» πριν να είναι αργά


Διήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε χθες και σήμερα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, όπου συμμετείχε σε ημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, το προσφυγικό και το μέλλον της Ευρώπης και συναντήθηκε με θεσμικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, ο Θ. Θεοχαρόπουλος, ως μέλος της διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων, συμμετείχε σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, για τις προκλήσεις στο προσφυγικό και για το μέλλον της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην ημερίδα μίλησε μεταξύ άλλων, ο Ντέκλαν Κοστέλο, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του τρίτου προγράμματος. Κατά τη διάρκεια παρέμβασής του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε στο Ντ. Κοστέλο ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% είναι υπερβολικά, στραγγίζουν την ελληνική οικονομία, γι’ αυτό και απαιτείται μείωση των στόχων τα επόμενα χρόνια στο 2%. Παρά το γεγονός ότι ο Ντ. Κοστέλο εμφανίστηκε αρνητικός, ο Θ. Θεοχαρόπουλος επέμεινε ότι δεν μπορεί η οικονομική πολιτική να βασίζεται στο δόγμα ‘η λιτότητα θα φέρει την ανάπτυξη’, για να πάρει την απάντηση ότι μόνο αν υπάρξει νέα συζήτηση για το χρέος θα μπορέσει να γίνει και συζήτηση για την αναδιάρθρωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ούντο Μπούλμαν με τον οποίο συζήτησαν διεξοδικά για την πορεία της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει στην σύγχρονη εποχή, όπως την οικονομία και το προσφυγικό. Ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε στον Γερμανό Σοσιαλδημοκράτη ότι «οι σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσουν πριν να είναι αργά, για να αντιμετωπιστεί η άνοδος του εθνικολαϊκισμού, της ακροδεξιάς και για να δοθούν προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα της οικονομίας, του προσφυγικού και της ασφάλειας. Επίσης, συμφώνησαν ότι για να αντιμετωπιστεί η κρίση απαιτείται αναπτυξιακή πολιτική που θα οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας και όχι συνεχή μέτρα λιτότητας. «Οι συντηρητικές πολιτικές δογματικής λιτότητας, από όπου κι αν προέρχονται, όπως και η επιδοματική πολιτική ανακύκλωσης της φτώχειας, δεν εκφράζουν την σοσιαλδημοκρατική οικογένεια», συμπλήρωσε ο Θ. Θεοχαρόπουλος.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο Θ. Θεοχαρόπουλος επισήμανε ότι το προσφυγικό απαιτεί μια κοινή, ευρωπαϊκή διαχείριση, καθώς καμία χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της. Τόνισε επίσης στον Επίτροπο, κ. Αβραμόπουλο, την ανάγκη να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο μηχανισμός της μετεγκατάστασης και να αναθεωρηθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου. «Σε μια σύγχρονη Ευρώπη, που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, οφείλουμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στο κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού, που δοκιμάζει, μεταξύ άλλων, και την ανθρωπιά μας», πρόσθεσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *