Εκδήλωση ΚΟΑ του ΚΚΕ για την Απελευθέρωση της Αθήνας: Γράψαμε ιστορία, συνεχίζουμε, θα νικήσουμε


«Τιμή και δόξα στην ηρωική γενιά της αθάνατης Εθνικής μας Αντίστασης, του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες, όλους όσοι δε λύγισαν στους Ναζί-Φασίστες και στα μαύρα κελιά της ασφάλειας, των ντόπιων συνεργατών τους. Τιμή και δόξα σε αυτούς που έπεσαν στα πεδία των μαχών, που εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, πέρασαν πολλά δεινά, για να κρατήσουν άσβεστη τη φλόγα του αγώνα, του ηρωικού παραδείγματος, της ιστορικής συνέχειας, για να ξημερώσει ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, η Επιτροπή Περιοχής της Κ.Ο. Αττικής, με σεβασμό υποκλίνονται μπροστά τους» τόνισε η Λουΐζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής της Κ.Ο. Αττικής του ΚΚΕ στην ομιλία της στη εκδήλωση της ΚΟΑ που πραγματοποιήθηκε στην Πλ. Κοραή για τα 74 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας.

Η σημερινή εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων του ΚΚΕ.

Η Λουΐζα Ράζου αναφέρθηκε λεπτομερώς στην «ασίγαστη πάλη με όλες τις μορφές, και βασικά την ένοπλη, κατά της ναζιστικής κατοχής από τους Γερμανούς ιμπεριαλιστές και τους συμμάχους τους, Ιταλούς και Βούλγαρους, που ήταν έργο των λαϊκών δυνάμεων, με επικεφαλής το ΚΚΕ» και στη δράση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας με την οποία «συνέβαλε να γίνει πραγματικά η Αθήνα “αδούλωτη” πόλη».

Στάθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως είπε, «που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και άλλοι κρατικοί και αστικοί θεσμοί επιδεικνύουν για την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από το ναζιστικό ζυγό», στην παρούσα συγκυρία, τονίζοντας ότι «προσπαθούν να σκιάσουν τα όσα αντιλαϊκά προωθούν και υλοποιούν μέσα στο Κοινοβούλιο, τους ύμνους στην ΕΕ, την αγωνιώδη προσπάθειά τους για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, το γεγονός ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια απέραντη στρατιωτική βάση των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ και εκατοντάδες άλλα, που επιβεβαιώνουν το ρόλο τους σαν το “προτιμώμενο” εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή, σαν σημαιοφόρο των ΗΠΑ».

«Επιβεβαιώνουν την ταξική προσήλωσή τους στην προώθηση των αστικών σχεδιασμών για να μεγαλώσουν τα κέρδη των μονοπωλίων, να θησαυρίζουν σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας. Χρησιμοποιούν την ιστορία για να ξεπλύνουν και να δικαιολογήσουν τις πολιτικές τους αμαρτίες. Χειρίζονται την ιστορία και τα γεγονότα κατά πως τους βολεύει, για να αποθεώσουν τον αστικό κοινοβουλευτισμό, το ρεαλισμό της υποταγής, για να σκοτώσουν το ρεαλισμό των αναγκών και της προοπτικής ανατροπής του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος» πρόσθεσε.

Είπε ότι όλοι αυτοί μιλούν για την ιστορία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ «θέλοντας να την απογυμνώσουν από τη θεμελιακή σχέση της με το ΚΚΕ», ενώ «ακόμα κι όταν δεν αγνοούν αυτή τη σχέση, επιδιώκουν να διαστρεβλώσουν τα ουσιαστικά ταξικά συμπεράσματα, που έδωσε εκείνη η ιστορική φάση, για τις στρατηγικές αδυναμίες του ΚΚΕ, αλλά και του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, που στοίχισαν στην προοπτική απαλλαγής του λαού από την εκμετάλλευση».

«Αλλωστε ένα ροζ προσωπείο είναι εχέγγυο προς τους σημερινούς και ενδεχόμενα και τους αυριανούς πολιτικούς τους συμμάχους. Εγγυάται διαπιστευτήρια στην αστική τάξη και ταυτόχρονα πολεμά την σύγχρονη προγραμματική επεξεργασία του ΚΚΕ» πρόσθεσε.

«Όλοι αυτοί θέλουν να κρύψουν την αλήθεια από το λαό, ιδιαίτερα τη νεολαία. Ότι την ίδια ώρα που τόσοι και τόσες έδιναν ακόμα και τη ζωή τους μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ με μπροστάρη και καθοδηγητή το ΚΚΕ, η αστική τάξη και τα κόμματά της είτε συνεργάστηκαν με τον κατακτητή είτε έφυγαν στο εξωτερικό και από το εσωτερικό ραδιουργούσαν ενάντια στον ΕΛΑΣ, το μαχόμενο λαό» είπε.

Σημείωσε ότι «η απελευθέρωση της Αθήνας, όπως τη θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ιστορικοί υποστηρικτές του, δεν ήταν παρά μια ακόμα γιορτή, μια απλή ανακούφιση από τα δεινά της Κατοχής, μια τελική δικαίωση που ολοκλήρωνε τους αγώνες της Αντίστασης».

«Εξυμνείται η γιορταστική “ενότητα” της Απελευθέρωσης και με θλίψη – τάχα – διαπιστώνεται ότι ετούτη “χάλασε” στα Δεκεμβριανά. Στην καλύτερη περίπτωση κρατούν ίσες αποστάσεις και με επιστημονικοφανή επιχειρήματα παρουσιάζουν αντιφάσεις της στρατηγικής του κόμματος εκείνη την περίοδο για να δικαιολογήσουν επιλογές διαφόρων “μετανοησάντων” κομμουνιστών, που κατά καιρούς επιχείρησαν να σοσιαλδημοκρατικοποήσουν και να διαλύσουν το ΚΚΕ» πρόσθεσε.

Είπε ότι το ΚΚΕ έχει τη γνώση και τη δύναμη να αντιπαλέψει και να αποδυναμώσει κάθε επιχείρηση παραχάραξης και διαστρέβλωσης της ιστορίας του και του κινήματος στη χώρα μας, καθώς «είναι το μοναδικό κόμμα στην ελληνική κοινωνία που μελετά την Ιστορία, πρώτα από όλα τη δική του, χωρίς να καλύπτει λάθη και αδυναμίες».

Αναφέρθηκε λεπτομερώς στα συμπεράσματα που εξήγαγε το ΚΚΕ από τη μελέτη της περιόδου εκείνης, καθώς και στον τρίχρονο ένοπλο λαϊκό αγώνα του ΔΣΕ (1946-1949) όπου «μπροστά στο δίλημμα “υποταγή ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση”, το λαϊκό κίνημα επέλεξε το δεύτερο δρόμο».

«Ας πάψουν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και όλοι όσοι ξεπούλησαν ιδέες και αξίες να αναζητούν αριστερό άλλοθι στην ιστορία για την πολιτική που ακολουθούν» είπε η Λ. Ράζου, εγκαλώντας ταυτόχρονα τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία όταν μιλά για την άνοδο αντιδραστικών, ακροδεξιών, φασιστικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στην ΕΕ και προσθέτοντας «τις αιτίες της ενίσχυσης τους ας τις ψάξουν στο σύστημα που υπηρετούν».

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *