Ελλαδα

«Εθνοκεντρικές απειλές και υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Η επικαιρότητα της 28ης Οκτωβρίου»


Με τη διάλεξη του Μόνιμου Αντιπρόσωπου της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Πρέσβη Σ. Περράκη με τίτλο, «Εθνοκεντρικές απειλές και υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Η επικαιρότητα της 28ης Οκτωβρίου» έκλεισε σήμερα το Δεκαπενθήμερο του Ελληνικού Πολιτισμού στο Στρασβούργο.

«Δευτέρα, 28. Κοιμήθηκα δύο το πρωί, διαβάζοντας Μακρυγιάννη. Στις τρεις και μισή, μια φωνή μέσα από το τηλέφωνο με ξύπνησε: “Έχουμε πόλεμο”. Τίποτε άλλο, ο κόσμος είχε αλλάξει. Η αυγή, που λίγο αργότερα είδα να χαράζει πίσω από τον Υμηττό, ήταν άλλη αυγή: άγνωστη. Περιμένει ακόμη εκεί που την άφησαν. Δεν ξέρω πόσο θα περιμένει, αλλά ξέρω πώς θα φέρει το μεγάλο μεσημέρι».

Με αυτό το απόσπασμα από το ημερολόγιο του Γιώργου Σεφέρη ξεκίνησε τη διάλεξή του ο Πρέσβης κ. Περράκης, για να τονίσει τη σημασία αυτής της ιδιαίτερης μέρας για τους Έλληνες που σηματοδότησε, όχι μόνο το μεγάλο «OXI» και το πνεύμα ανεξαρτησίας των Ελλήνων, αλλά και τη πρώτη νίκη των ευρωπαίων συμμάχων κατά των κατακτητών και του φασισμού στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Αυτή η νίκη λειτούργησε πολύ θετικά για τους Έλληνες αλλά και για τους υπόλοιπους συμμάχους καθώς ανύψωσε το ηθικό των στρατιωτών αλλά και των κρατών, μέσα από την αγάπη για την πατρίδα και για την ελευθερία, η οποία κατάφερε να σταματήσει τον φασισμό στα ελληνο-αλβανικά σύνορα χάρη στον ελληνικό στρατό, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Περράκης.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στον τότε καθηγητή Πανεπιστημίου Κ. Τσάτσο, ο οποίος στις 28 Οκτωβρίου 1941, δηλαδή ένα χρόνο μετά από την κήρυξη του πολέμου στην Ιταλία, ζήτησε από τους φοιτητές του να καταθέσουν ένα λουλούδι ή ένα στεφάνι μπροστά στον ‘Αγνωστο Στρατιώτη στη Πλατεία Συντάγματος και τελείως αναπάντεχα οι φοιτητές συσπείρωσαν πλήθος ανθρώπων, οι οποίοι ήρθαν να διαδηλώσουν. Έτσι καθιερώθηκε και η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, υπογράμμισε.

Με το παράδειγμα της 28ης Οκτωβρίου ως αντίσταση στον φασισμό, αναφέρθηκε στη σημερινή άνοδο κινημάτων, μειονοτήτων αλλά και κυβερνήσεων που φανερώνουν αντι-δημοκρατικές συμπεριφορές, ενώ έχουν δημοκρατικά καθεστώτα. Υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρχει από τη μία πλευρά μια συνειδητή δράση ώστε να σταματήσει αυτή η εξάπλωση και αλλοίωση δημοκρατικών συμπεριφορών. Από την άλλη πλευρά τόνισε πως έχει σημασία να μην υπάρξει απομόνωση αυτών των κινημάτων ή ανθρώπων, αλλά εποικοδομητική συνεργασία με θετικές επιρροές από τη πλευρά των δημοκρατικών θεσμών.

Ο ομιλητής κανε λόγο για τη κρισιμότητα και την ανάγκη να υπάρχει αλληλεγγύη, ανθρωπιά και συνοχή στην Ευρώπη και μία κοινωνία χωρίς διακρίσεις με σεβασμό και εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και στη δημοκρατία έναντι των εξτρεμιστικών τάσεων.

Επίσης, υπενθύμισε πως υπάρχουν θεσμοί όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι οποίοι υπάρχουν για να υπερασπίζονται τους πολίτες, οι οποίοι θεσμοί όμως έχουν γίνει ευάλωτοι και αυτό επειδή οι πολίτες δεν δραστηριοποιούνται πλέον αρκετά στα κοινά και στη πολιτική και δεν αντιδρούν, δεν δρουν αρκετά κατά των αντι-δημοκρατικών φαινομένων.

Η εκδήλωση έκλεισε με ζωντανή ελληνική μουσική, με τραγούδια της εποχής όπως «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά» της Σοφίας Βέμπο, και το «’Αξιον εστί» των Οδυσσέα Ελύτη/Μίκη Θεοδωράκη.

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *