Βαρύς ο πέλεκυς της FIBA σε Φιλιππίνες, Αυστραλία για επεισόδια


Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς στους συμμετέχοντες στα επεισόδια για τον αγώνα των Φιλιππίνων με την Αυστραλία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019. Οι 13 παίκτες που αποβλήθηκαν για τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν εντός παρκέ κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι δύο προπονητές, αλλά και οι…διαιτητές, τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό από τα μισά ή ακόμη και απ` όλα τα υπόλοιπα ματς για την προκριματική φάση της διοργάνωσης. με αυτόν τον τρόπο, η FIBA έκανε σαφές ότι «δεν έχει ανοχή σε φαινόμενα βίας που αλλοιώνουν το κύρος του αθλήματος, του αθλητισμού και του υγιούς ανταγωνισμού». Επίσης πρόστιμα και κυρώσεις, επεβλήθησαν στις εθνικές ομοσπονδίες των Φιλιππίνων και της Αυστραλίας.

Η ανακοίνωση της FIBA:

«Η Πειθαρχική Επιτροπή της FIBA ανακοίνωσε την απόφαση της να αποβάλει 13 παίκτες και 2 προπονητές καθώς και να επιβάλει πρόστιμα και άλλες κυρώσεις στις Εθνικές Ομοσπονδίες των Φιλιππίνων και της Αυστραλίας. Η FIBA έχει επίσης αποβάλει το διαιτητικό τρίο του συγκεκριμένου παιχνιδιού.

Τη Δευτέρα 2 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του αγώνας Φιλιππίνες-Αυστραλία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 στο Philippine Arena στο Bulacan, ξεκίνησε ένας καυγάς στο τρίτο δεκάλεπτο, που σύντομα μετατράπηκε σε ευρύτερη και πιο βίαιη συμπλοκή. Δεκατρείς παίκτες αποβλήθηκαν και το παιχνίδι ξανάρχισε, αλλά τελικά χρειάστηκε να διακοπεί οριστικά όταν οι Φιλιππίνες έμειναν με έναν παίκτη στο παρκέ. Η FIBA δρομολόγησε πειθαρχική διαδικασία αμέσως μετά το ματς και παρέπεμψε το ζήτημα στην Πειθαρχική Επιτροπή της, η οποία εξέδωσε δύο αποφάσεις.

Φιλιππίνες
Οι ακόλουθοι 10 παίκτες τιμωρούνται για αντιαθλητική συμπεριφορά και στην περίπτωση του Roger Pogoy και για την υποκίνηση αντιαθλητικής συμπεριφοράς (σε παρένθεση ο αριθμός των αγώνων που δεν έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου): Japeth Aguilar και Matthew Wright (1 αγωνιστική), Terence Romeo, Jayson Castro William, Andray Blatche και Jeth Rosario (3 αγωνιστικές). Ο Roger Pogoy, ο Carl Cruz και ο Jio Jalalon (5 αγωνιστικές). Calvin Abueva (6 αγωνιστικές, λόγω προηγούμενης αντιαθλητικής συμπεριφοράς σε έναν αγώνα FIBA). Καμία κύρωση για τον Gabe Norwood.
Ο βοηθός προπονητή των Φιλιππίνων, Joseph Uichico, τιμωρείται με 3 αγωνιστικές για αντιαθλητική συμπεριφορά. Ο προπονητής Vincent ‘Chot’ Reyes τιμωρείται με μία αγωνιστική και του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 10.000 ελβετικών φράγκων για την υποκίνηση αντιαθλητικής συμπεριφοράς.
Η Εθνική Ομοσπονδία των Φιλιππίνων τιμωρείται για την αντιαθλητική συμπεριφορά των εκπροσώπων της και των φιλάθλων, καθώς και για την ανεπαρκή οργάνωση του παιχνιδιού. Οι Φιλιππίνες θα παίξουν το επόμενο εντός έδρας παιχνίδι κεκλεισμένων των θυρών, ενώ τιμωρήθηκε επίσης με ακόμα δύο αγώνες κεκλεισμένων των θυρών με αναστολή 3 ετών. Η Ομοσπονδία των Φιλιππίνων θα πληρώσει πρόστιμο ύψους 250.000 ελβετικών φράγκων.

Αυστραλία 
Οι ακόλουθοι τρεις παίκτες τιμωρούνται για αντιαθλητική συμπεριφορά και στην περίπτωση του Chris Goulding και του Daniel Kickert, η τιμωρία επιβάλλεται επίσης για υποκίνηση αντιαθλητικής συμπεριφοράς: Chris Goulding (1 αγωνιστική), Thon Maker (3 αγωνιστικές) και Daniel Kickert (5 αγωνιστικές). Δεν επιβάλλονται κυρώσεις στους Nathan Sobey και Jason Cadee.
Η Ομοσπονδία της Αυστραλίας θα καταβάλλει επίσης πειθαρχικό πρόστιμο ύψους 100.000 ελβετικών φράγκων για την αντιαθλητική συμπεριφορά των παικτών της και για καταστροφή/παραβίαση εξοπλισμού μετά την αφαίρεση αυτοκόλλητων ετικετών από το γήπεδο στο τέλος του αγώνα.
Τα χρήματα από τα πρόστιμα θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη του κοινωνικού προγράμματος “Μπάσκετ για Καλό” που ξεκίνησε από το Διεθνές Ίδρυμα Μπάσκετ (IBF).

Επιπλέον, μετά από εμπεριστατωμένη αξιολόγηση από ομάδας εμπειρογνωμόνων της διαιτησίας κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο Γενικός Γραμματέας της FIBA αποφάσισε ότι οι διαιτητές του αγώνα θα τιμωρηθούν, με την απόφαση να έχει άμεση ισχύ για το πρόγραμμα FIBA Elite και δεν θα συμμετάσχουν σε διεθνείς διοργανώσεις που οργανώνονται, ή αναγνωρίζονται από την FIBA για ένα έτος.

Η FIBA επιθυμεί να τονίσει ότι καταδικάζει κάθε μορφή βίας, τόσο εντός, όσο κι εκτός γηπέδου. Ο σεβασμός, ο αθλητισμός και ο επαγγελματισμός αναμένονται από τους παίκτες, τους προπονητές, τους υπαλλήλους και όλους τους εμπλεκόμενους σε κάθε παιχνίδι. Επιπλέον, οι οικοδέσποινες χώρες κάθε αγώνα πρέπει να διασφαλίσουν ότι ισχύουν τα υψηλότερα πρότυπα οργάνωσης για να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η ασφάλεια και η ευημερία των παικτών και των άλλων συμμετεχόντων».

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *